Часто, коли ми встановлюємо витяжку на кухні, ми не завжди замислюємося про те, що її ефективна робота залежить не лише від потужності самого приладу, а й від правильного припливу свіжого повітря в приміщення. Без достатньої вентиляції повітря просто не має куди рухатися, і витяжка, навіть найсучасніша, не здатна забезпечити нормальне очищення від запахів, пари та жиру. Я особисто помітив, що у моїй старій кухні, де вікна щільно закриті і припливу немає, витяжка працює значно гірше, ніж у просторому приміщенні з постійним доступом свіжого повітря.
Приплив свіжого повітря допомагає уникнути утворення вакууму в кімнаті, коли повітря просто «засмоктується» витяжкою, але не відновлюється. В результаті вона починає працювати неефективно, а повітря в приміщенні стає задушливим:
https://gosta.ua/presrelyzy/zapakhi-pislya-gotuvannya-ne-znikayut-u-venkon-poyasnili-de-prichina/. Особливо це відчувається під час інтенсивного готування: пара, запахи та навіть дрібні частинки жиру залишаються в кімнаті, замість того щоб виходити назовні.
Крім того, приплив свіжого повітря позитивно впливає на здоров’я мешканців. Коли повітря рухається природно, зменшується концентрація вуглекислого газу і шкідливих випарів. Я сам відчув різницю: кухня з нормальним припливом повітря здається більш комфортною, а запахи швидко зникають навіть після смаження риби чи приготування страв з сильним ароматом.
Ще один важливий момент — енергетична ефективність. Витяжка, що працює в умовах правильно організованого припливу, витрачає менше електроенергії, адже їй не доводиться «боротися» з нестачею повітря. Це, на перший погляд, непомітна деталь, але вона помітно впливає на довгострокові витрати та комфорт використання кухні.
Загалом, організація припливу свіжого повітря — це не просто рекомендація, а необхідна умова для того, щоб витяжка виконувала свої функції максимально ефективно. Особисто я завжди переконуюся, що у приміщенні є хоча б невеликий відкритий канал або вентиляційний отвір, і тоді приготування їжі проходить без зайвих запахів, а кухня залишається свіжою.