НАЦІОНАЛЬНА ТЕХНІЧНА ГРУПА ЕКСПЕРТІВ З ПИТАНЬ ІМУНОПРОФІЛАКТИКИ (НТГЕІ)(
краткая справка по состоянию на 18.07.2020)
Сайт:
https://www.phc.org.ua/pro-centr/ntgeiНаціональна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) є постійним незалежним дорадчим органом, що надає на запит Міністерства охорони здоров’я України рекомендації з питань формування та реалізації політики у сфері імунопрофілактики на підставі наукових досліджень, сучасних підходів і доказової медицини.
НТГЕІ створено з метою надання МОЗ України незалежної оцінки у питаннях формування та реалізації політики у сфері імунопрофілактики і рекомендацій з удосконалення національної політики та стратегії імунопрофілактики для всіх категорій населення.
Група здійснює свою діяльність на
громадських засадах.
Основні завдання НТГЕІ:
аналіз і надання пропозицій щодо формування оптимальної національної політики та стратегії у сфері імунопрофілактики;
аналіз виконання національної та регіональних програм з імунізації;
визначення та обґрунтування потреби в додаткових епідеміологічних та імунологічних дослідженнях;
аналіз результатів іноземних та вітчизняних наукових досліджень і надання рекомендацій щодо їх впровадження у практику медичного обслуговування;
інформування МОЗ України про наукові досягнення у галузі імунопрофілактики та боротьби із захворюваннями, які можна попередити шляхом імунопрофілактики;
внесення пропозицій щодо розробки проєктів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації політики у сфері імунопрофілактики;
аналіз проєктів та чинних нормативно-правових актів з питань формування і реалізації політики у сфері імунопрофілактики та, за потреби, надання відповідних пропозицій щодо внесення змін і доповнень до них;
надання рекомендацій щодо застосування імунобіологічних препаратів з певним антигенним складом за наявності нової інформації або в разі зміни ступеня ризику, що пов’язаний з конкретним захворюванням.
СоставВідповідно до рекомендацій ВООЗ і світових практик, до складу НТГЕІ входять 11 експертів з епідеміології, організації охорони здоров’я, громадського здоров’я, педіатрії, інфекційних захворювань, імунології, управління у галузі охорони здоров’я та громадського здоров’я, лікувально-профілактичної роботи, терапії та сімейної медицини, комунікацій та економіки у галузі охорони здоров’я.
Состав на 18.03.2020https://moz.gov.ua/uploads/3/19663-dn_18032020_674.pdfЗаседания27.04.2020. Учредительное заседание.
Головою НТГЕІ обрано Федора Лапія, доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, кандидата медичних наук.
Заступник голови НТГЕІ — Ірина Колеснікова, завідувачка кафедри епідеміології Національного медичного університету ім. Богомольця, доктор медичних наук, професорка.
Згідно із порядком денним, Міністерство охорони здоров’я України представило пріоритетні питання для розгляду НТГЕІ протягом 2020 року. Під час обговорення перелік питань було доповнено та узгоджено членами НТГЕІ.
Перелік питань, що повинні бути включені до плану роботи НТГЕІ на 2020 рік:
Перегляд Календаря профілактичних щеплень щодо розширення переліку захворювань, які підлягають вакцинації за віком, зокрема внесення до Календаря вакцинації
проти пневмококової інфекції.Перегляд існуючих рекомендацій з вакцинації в контексті підготовки до глобальної сертифікації ерадикації
поліомієліту, відповідно до «Стратегії із завершення ліквідації поліомієліту у 2019-2023 роках».
Розгляд змін до рекомендацій з вакцинації проти
кору та краснухи, з метою подолання прогалин в імунізації.
Удосконалення нагляду за вакцинокерованими інфекціями, елімінація
кору та краснухи, вірусного гепатиту В, країни, вільної від поліомієліту,
Інші пріоритетні завдання щодо успішного виконання програми імунопрофілактики в країні.
Також, за результатом першого засідання вирішено створити робочі групи НТГЕІ з розгляду пріоритетних питань МОЗ України, зокрема щодо введення до Календаря щеплень
пневмококової кон’югованої вакцини.
Заседание от 15.06.2020.
Під час засідання 15 червня члени НТГЕІ:
ухвалили план засідань НТГЕІ на 2020 рік, із врахуванням стратегічного плану та потреб МОЗ України;
ухвалили офіційну заяву НТГЕІ щодо вакцинації в умовах пандемії
https://phc.org.ua/sites/default/files/users/user90/Pozytsia_NTGEI_vakcynacia_COVID-19_II.pdfCOVID-19 (додаток з рекомендаціями щодо вакцинації новонароджених);
https://phc.org.ua/sites/default/files/users/user90/Rekomendatsii_shchodo_vak%D1%81yna%D1%81ii_novonarodzhenyh_u_konteksti_pandemii.pdfухвалили офіційну заяву НТГЕІ щодо вакцинації проти пневмококової інфекції — рекомендували МОЗ у 2022 році ввести кон’юговану
пневмококову вакцину до Календаря профілактичних щеплень України;
схвалили створення двох робочих груп (щодо внесення змін до Календаря щеплень та щодо вакцинації проти
пневмококової інфекції).