1. Написал в МОЗ:
Про виконання рекомендацій з листа МОЗ та МОН №1/9-500 - №04.01.16/28103...
Скарга
на неправомірні дії співробітників Департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної
державної адміністрації та Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради
щодо вирішення питання про оформлення медичної документації дітей, які вступають до
дошкільних навчальних закладів (ДНЗ).
Як мені стало відомо, керівництво вказаних установ, а саме:
заступник директора департаменту — начальник відділу лікувально-профілактичної
допомоги Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Ушакова В. В.,
директор Департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації Клименко В. І.
розповсюджують листи з рекомендаціями щодо оформлення медичної документації дітей для
зарахування до ДНЗ та примітками «до виконання», копії яких надаю за посиланнями:
http://piccy.info/view3/10258505/2a52f5a6f31907a05210d1443e1371d1/http://piccy.info/view3/10258512/58d41167c2e0063aca33dc694f4a9a49/http://piccy.info/view3/10258516/fa8b362a936e94eb10016d2e5b09b06a/та на сайті Відділу освіти, молоді та спорту Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області:
http://www.polohy-rvo.edukit.zp.ua/Files/downloads/2016-06-15_017.pdfЯк видно із тексту, ці рекомендації були складені на основі спільного листа МОЗ та МОН
№1/9-500 / №04.01.16/28103 від 29.09.2014 р. «Щодо вирішення окремих питань про зарахування до
дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів дітей, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення»
http://mon.gov.ua/content/Освіта/lmon-1-9-500-29092014-040116-28103.pdf
та повторюють майже усі його положення, за виключенням абзацу про дії у разі надання дозволу ЛКК на відвідування ДНЗ.
З листа МОЗ/МОН:
…для дітей у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення (незалежно від причин), додатково подається
висновок лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу державної (комунальної)
форми власності, у якому зазначено, що дитина здорова і може відвідувати навчальний заклад.
Якщо лікарсько-консультативна комісія приймає рішення щодо заборони відвідування… (при складній
епідеміологічній ситуації та (або) індивідуальних показниках), то питання щодо форм здобуття освіти такими
дітьми вирішується місцевими органами управління освітою.
З листа Департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА та Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради:
5. У разі повної відмови батьків або законних представників дитини від профілактичних щеплень, дитина направляється
на лікарсько-консультативну комісію (далі — ЛКК) територіального закладу охорони здоров’я. Із висновком ЛКК про те,
що дитина не може відвідувати дошкільний або загальноосвітній навчальний заклад, вона направляється до територіального
відділу освіти для подальшого визначення форми навчання.
Тобто, керівництво Департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА та Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської
ради письмово вимагають від лікарів ЛКК давати висновок про заборону дітям без профілактичних щеплень відвідувати ДНЗ.
Причому, вимагають забороняти відвідування без індивідуального вирішення питання для кожної окремої дитини, не зважаючи
на протилежну позицію Міністерства охорони здоров’я.
Міністерство охорони здоров’я, а також Міністерство освіти та науки спільно дозволяють здоровим дітям незалежно від
наявності щеплень отримувати освіту у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Мережа навчальних закладів
вже створена і відповідним чином фінансується.
Однак, на думку департаментів охорони здоров’я Запорізької ОДА та Запорізької міської ради, діти, яких МОЗ та МОН готові
прийняти у мережі існуючих навчальних закладів, мають отримувати освіту за якоюсь іншою формою.
«Іншими» формами навчання, які передбачені законодавством, є індивідуальна та дистанційна форми навчання, положення
про які встановлені наказами МОН №8 від 12.01.2016 р та №466 від 25.01.2013 р.:
http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/50829/http://osvita.ua/legislation/Dist_osv/2999/Пункти 6 та 2.4 цих положень відповідно встановлюють перелік осіб, яким може бути організоване навчання за індивідуальною
та дистанційною формами. При цьому, діти, які за станом здоров’я можуть відвідувати навчальні заклади, але мають заборону
від ЛКК та департаментів охорони здоров’я Запоріжжя та обл., в ці переліки не підпадають.
Отже, територіальні відділи освіти мають призначати таким дітям навчання за формою, яка не передбачена законодавством для
таких осіб. При цьому, Положення про індивідуальну форму навчання визначає (п. 1 розд.IV), що «оплата праці педагогічних
працівників за проведення індивідуальної форми навчання…, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів у сфері освіти».
А Положення про дистанційну форму навчання (п. 2.2) встановлює, що «дистанційна форма навчання у ЗНЗ… запроваджується…
за наявності кадрового і системотехнічного забезпечення». Тобто, в обох випадках, із залученням бюджетних коштів.
Згідно листа Головного контрольно-ревізійного управління №26-18/17 від 21.07.2009 р. «Про поняття "Нецільове використання
бюджетних коштів"», «усі видатки, на здійснення яких не надано повноважень кошторисом, які здійснені понад визначений кошторисом
обсяг або здійснення яких не пов'язане з виконанням бюджетною установою своїх функцій чи досягненням цілей одержувачем
бюджетних коштів, необхідно трактувати як "нецільове використання бюджетних коштів", про що зазначати в актах ревізій, і
застосовувати до порушників весь спектр встановлених законодавством заходів (фінансового і адміністративного характеру)».
Як висновок, такі діти не зможуть отримувати освіту ні за якою формою, що порушить їх право на отримання освіти, гарантоване
ст. 53 Конституції, згідно тлумачення Конституційного суду якої, в отриманні освіти «не може бути відмовлено нікому».
Враховуючи вищезазначене, прошу вжити заходів до департаментів охорони здоров’я Запорізької ОДА та Запорізької міської ради та:
1. зобов’язати департаменти охорони здоров’я Запорізької ОДА та Запорізької міської ради (№1067/01-03) відмінити (відкликати) листи,
в якому вимагається від ЛКК обов’язково забороняти дітям відвідування навчальних закладів без врахування їх індивідуальних особливостей;
2. зобов’язати департаменти охорони здоров’я Запорізької ОДА та Запорізької міської ради в своїх роботі враховувати усе законодавство,
що стосується порушеного питання, зокрема, і ст. 53 Конституції також;
3. зобов’язати департаменти охорони здоров’я Запорізької ОДА та Запорізької міської ради скласти нові рекомендації, які, як і спільний
лист МОЗ та МОН №1/9-500 / №04.01.16/28103 від 29.09.2014 р., зобов’язували б ЛКК враховувати індивідуальні особливості дітей та
дозволяли здоровим дітям («у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення (незалежно від причин)») відвідування навчальних закладів,
та довести ці рекомендації до відома лікарів територіальних закладів охорони здоров’я;
4. попередити керівництво департаментів охорони здоров’я Запорізької ОДА та Запорізької міської ради Ушакову В. В. та Клименко В. І.
про недопустимість порушення Конституції України та незаконність дій, які призводять до нецільового використання бюджетних коштів,
у майбутньому.
Відповідь на цю скаргу прошу надіслати на електронну адресу та письмово на поштову адресу, які вказані в заголовку.
9.09.2016 р.
2. Вчера мне взял, да и пришёл ответ:
3. Поскольку это вообще не ответ, а издевательство, то накатал им такое: