Цього року весна затяжна і прохолодна, рослини виглядають пригніченими, ростуть дуже повільно. Чи є сенс давати їм якісь мікродобрива, щоб стимулювати вегетацію на старті сезону?
Так, у такій ситуації сенс у мікродобривах є, але важливо підійти до цього правильно. Я вже не раз стикався з холодною, затяжною весною, коли ґрунт довго не прогрівається, коріння працює слабо, а рослини виглядають «застиглими». У таких умовах навіть наявні в ґрунті поживні речовини погано засвоюються, тому старт вегетації затягується. З власного досвіду можу сказати, що саме мікродобрива та легкі стимулятори росту допомагають м’яко «підштовхнути» рослини без стресу. Особливо добре працюють позакореневі підживлення з бором, цинком, магнієм та амінокислотами — вони швидко засвоюються через листя і запускають обмінні процеси. Але я б не радив одразу давати високі дози азоту: у холодну погоду це може більше нашкодити, ніж допомогти. Я зазвичай починаю з мінімальних концентрацій, дивлюся на реакцію рослин і лише потім коригую схему. Для овочів і розсади це дає помітний ефект уже через 7–10 днів: листя стає більш насиченим, ріст вирівнюється. Плодовим культурам такі підживлення також допомагають легше вийти зі «сплячого» стану. Більшість мікродобрив і стимуляторів для таких випадків я замовляю в магазині Plantika — це зручний ресурс для саду та городу, де легко підібрати препарати під старт сезону. Кілька разів брав усе через
https://plantika.com.ua/, і результат мене не підводив. Головне — не переборщувати і працювати обережно. А ви вже пробували щось давати рослинам цієї весни?