Встановлення системи зворотного осмосу — це серйозне рішення, яке слід приймати, зваживши всі за і проти. Така система дозволяє очищати воду на молекулярному рівні, усуваючи з неї до 99% домішок, включаючи солі жорсткості, важкі метали, нітрати та інші шкідливі речовини. Однак не всім вона підійде.
У моєму випадку я встановив зворотний осмос у квартирі в багатоповерхівці, де якість води залишала бажати кращого. Хлорований запах, осад у чайнику та відчуття плівки на чаї — усе це змусило мене шукати альтернативу звичайному фільтру-глечику. Після встановлення осмосу я реально відчув різницю — вода стала м’якою, без будь-яких присмаків, а техніка перестала покриватися накипом. Для родини з дітьми це особливо актуально, адже якісна вода — основа здоров’я.
Але не кожному потрібна така система. Якщо ви живете в регіоні з гарною водою, де її склад відповідає санітарним нормам, і ви не маєте особливих вимог до якості питної води, то, можливо, вам буде достатньо простішого фільтра. До того ж, зворотний осмос потребує регулярної заміни картриджів та мембрани:
https://simya.com.ua/zvorotnyj-osmos-chy-spravdi-cze-najkrashha-systema-ochyshhennya-vody-oglyad-vid-venkon/, а також додаткових витрат на обслуговування. Не варто забувати, що в процесі фільтрації витрачається чимала кількість води, яку система просто скидає в каналізацію.
Особисто я не жалкую про своє рішення, але перед покупкою раджу з’ясувати реальний склад води у вашому домі, замовивши лабораторний аналіз. Якщо виявиться, що вода містить надлишок домішок, солей чи нітратів, тоді зворотний осмос — це дійсно виправдана інвестиція. Якщо ж вода чиста і відповідає вимогам, можна обійтись простішими способами очищення.